Fudbalski učitelji

U fudbalu koliko god da su značajni kvalitetni igrači isto toliko je bitan i trenerski rad. U istoriji FK Rakovica (nekada IMR) stručna znanja na mlađe prenosili su brojni fudbalski učitelji. Bilo je volontera (Vlada Filipović, Vlada i Rajko Tomić, kao i učitelja u fudbalskoj školi Đokica Vujadinović), ali i fudbalskih profesionalaca, trenera poznatih ne samo u našoj državi nego i van njenih granica. Treba istaći značaj Petra Bugarčića, Milovana Miloševića, Ratka Antonovića, Ljube Đorđevića, Zvonka Vujića…

Slobodan Babanović

Slobodan Babanović je u tri navrata bio trener. Prvi put 1949-1953 godine, posle čega je kao prvi trener iz Jugoslavije krenuo u inostranstvo. Trenirao je selekciju Sirije. Po povratku, nastavio je sa radom u staroj sredini, zatim je bio u Boru, Karlovcu i beogradskom Radničkom. Igrao je za BUSK, BASK i BSK, a 1939. g. igrao je u Monte Karlu za studentsku reprezentaciju Jugoslavije.

 

”Rakovica nije fudbalski tim kakvi su ostali. To je bila jedna velika familija. Među fudbalerima nikad nije bilo nesporazuma, zato je bilo pravo zadovoljstvo raditi u ovakvoj sredini. Nikad ni pre ni kasnije nisam vodio takav klub. Umesto treninga umeo sam fudbalere da pošaljem na raščišćavanje terena. Nikad ni jedan nije odbio da uradi ono što sam tražio, zato sam i zavoleo Rakovicu. Dok sam radio u Siriji interesovao sam se za njene rezultate i redovno dobijao obaveštenja o njenim uspesima i plasmanu”. – istakao je svojevremeno Babanović.

Živojin Spasojević

Živojin Spasojević je igrao za BASK, BSK i Crvenu zvezdu. Bio je predsednik ‘Trenerske organizacije’ Beograda, a osim Rakovice trenirao je i Čukarički.

 

Spasojević kaže: ”Redovni poslovi nisu dozvoljavali da se ozbiljnije posvetim trenerskom pozivu. Kad sam prihvatio mesto trenera IMR-a uradio sam to na nagovor ljudi iz uprave kluba. I zbog same te činjenice znao sam da ne mogu da doprinesem razvoju ove igre koliko su to uradili Bugarčić, Babanović i drugi”

Branko Krajovan

Branko Krajovan je pored omladinske ekipe trenirao i prvi tim, a fudbal je igrao za zagrebačku Konkordiju.

Ljuba Konstatinović

Ljuba Konstatinović je igrao u podmlatku BSK-a, a posle rata bio je igrač Metalca.

 

Kaže: ”Došao sam da treniram Rakovicu i pored toga što sam bio zauzet na redovnom poslu jer sam znao da je to zdrav fudbalski kolektiv. I nisam se prevario. Naišao sam na puno razumevanje za rad i dobro sam sarađivao sa članovima uprave kluba, igračima, ekonomom i doktorom ekipe. U takvoj atmosferi brzo smo postigli dobre rezultate. FK IM Rakovica je zdrav fudbalski kolektiv i mnogi veliki timovi imali bi šta da nauče od ovog radničkog kluba”.

Marko Valok

Marko Valok je rođen 1927. godine u Surčinu i jedan je od velikana fudbala u našoj zemlji. Igrao je za Partizan oko 500 utakmica i dao skoro isto toliko golova. Bio je i reprezentativac Jugoslavije. Radio je kao trener Partizana, reprezentacije Burme, Napretka, Rakovice i drugih timova. Po dolasku u Rakovicu uradio je trogodišnji program priprema, koji je zagrebačka trenerska organizacija štampala kao priručnik.

 

Seća se: ”Iz Rakovice sam poneo izvanredne utiske. Bio sam oduševljen podrškom koju klub ima od kolektiva fabrike i navijača. Stručnjaku je pravo zadovoljstvo da radi u takvoj sredini”.

Andrija Pflander

Andrija Pflander je fudbalsku karijeru počeo u beogradskom Radničkom, čije je sve selekcije kasnije trenirao. Kao trener radio je u Mariboru, Rakovici, Egiptu, Grčkoj, Turskoj i Voždovcu.

Kaže: ”IM Rakovica je jedan od najbolje organizovanih fudbalskih klubova u zemlji. Svakom treneru pruža izvanredne uslove za rad, a fabrika je snažno prisutna u klubu. IMR je cenjen klub jer ne misli samo na fudbalere kao igrače već od sportista pravi dobre ljude i vredne radnike. Ovde je prisutna omladinska fudbalska škola koja jedna od najboljih u Beogradu”.

Velimir Đorđević

Velimir Đorđević je igrao u Crvenoj zvezdi, Proleteru i Železniku. Kao trener, pre dolaska u Rakovicu, bio je u dušanovačkoj Slobodi, Mladom radniku iz Požarevca i Voždovcu.

Kaže: ”Čast mi je što sam bio trener ovog kluba u kom su, pre mene, radili mnogi poznati i priznati stručnjaci. IM Rakovica je izuzetan kolektiv i pravo je zadovoljstvo da se u njemu bude trener”.

Sreten Begovac

Sreten Begovac je u više navrata bio trener IMR-a, a fudbal je počeo da igra u beogradskoj Slaviji, kasnije u Metalcu (BSK pa OFK Beograd). Po završetku fudbalske karijere postao je član tehničkog štaba ovog kluba, a kao trener bio je u reprezentaciji Tunisa.

Kaže: ”U Rakovicu sam došao posle Slobodana Babanovića, koji je kod igrača uživao nepodeljene simpatije, pa sam se pribojavao kako ću da budem primljen. Međutim, brzo sam našao zajednički jezik i sa igračima i sa rukovodstvom kluba, tako da nije čudo što sam se u ovom kolektivu najduže zadržao. Smatram da je ulazak u Srpsku ligu plod ozbiljnog rada i zalaganja igrača i rukovodstva”.

Mihajlo Jolić

Mihajlo Jolić je rođen 1939. godine u Bosanskom Grahovu. Fudbal je počeo da igra u ŽAK-u iz Kikinde, onda za Bor, Odred i Radnički iz Niša. Za IMR igrao je od 1965. do 1971. godine.

Ljuba Alimpić

Ljuba Alimpić je rođen 1943. godine u Koceljevu. Fudbal je počeo da igra u pionirima Crvene Zvezde, a karijeru je nastavio u BASK-u, Radničkom iz Niša, Topličaninu i u IMR-u. Trenirao je sve selekcije IMR-a.

Svetlisav Marković – Mare

Svetlisav Marković – Mare je rođen 1940. godine u Kosančiću, Kuršumlija. Fudbal je počeo da igra u Jedinstvu iz Pančeva a za IMR je igrao od 1962. do 1969. godine. Kao trener počinje sa radom u pionirima IMR-a.
Zdravstvena zaštita

dr Petar Ilić i dr Stevan Stanojević

O zdravstvenoj zaštiti fudbalera prvo se brinuo dr Petar Ilić, a kasnije i dr Stevan Stanojević, koji kad zatreba pomaže i drugim članovima sportskog društva.